RSS

MA NE VERUJEM !!!!!!?

31 мар

Sanjala sam noćas neke ale. Progonile me neke ajžadaje noćas, sve sam se budila na svakih pola sata i ustanem jutros toliko nadrndana da nadrndanije ne može. Sve sam besna, neispavana, mrzim ceo svet, mrzim kosu koja mi se ufrćkala preko noći.

Sednem na comp, da vidim šta se izdešavalo preko noći, ko je šta pisao po mailovima, forumima, spejsovima i blogovima, ne bi li se malo raspoložila i informisala i dobijem mail sledeće sadržine od prijatelja koji svira u punk bendu. I popizdim. Do daske

Prenosim delove maila:

Dragi prijatelji, evo šta je snašlo našu underground i alternativnu muzičku scenu. Kako nam je zemlja vec uveliko zašla u mulj turbo šunda i smeća koje vredja inteligenciju, logičan nastavak toga izglasan je prošlog meseca.

O čemu se zapravo radi – uveli su neko novo pravilo da od sada bendovi koji nisu članovi ‘Udruženja ESTRADNIH Umetnika Srbije’ neće moći da prelaze granicu i sviraju u drugim zemljama, neće moći da nastupaju u većim koncertnim prostorima i neće moći da emituju svoje spotove na državnim televizijama.

Novi Zakoni za muzičare u Srbiji nastali u februaru 2009, po kojima niko od muzičara bez muzičarske vize i licence udruženja estradnih umetnika Srbije ne može da predje granicu a uskoro ni da nastupa u ozbiljnijem klubu:

1) Za dobijanje licence se plaća 11200din ili 5800din (ukoliko si student) godišnje.

Negde se čak spominje suma od 200 evra po članu benda???

2) Polaže se ispit muzikalnosti i ide se na audiciju posle koje dobijate sertifikat da ste član udruženja estradnih umetnika Srbije kao i muzičarsku vizu.

(pritom se pod muzičar ne podrazumeva DJ ili bilo ko ko se bavi noise, elektronskom ili avangardnom muzikom)

3) Ambasade od februara ove godine više ne priznaju ata kartu bez
muzičarske vize.

4) Ovo je takav bezobrazluk da tu nema šta više da se kaze. Koliko sam shvatio – hoće da odvoje muzičare od ne-muzičara? Tj u prevodu – da mlade i underground bendove koji sviraju muziku iz ljubavi i koji su redovno u minusu OTERAJU sa scene i zakucaju u ovu propalu zemlju. Gomila mladih bendova je već vraćena sa granice i u pasoš im je upisana zabrana ulaska u zemlju u koju su išli. Sramota! Sad mi kao treba da budemo clanovi nekog udruženja da bi išli da nastupamo u inostranstvu ili u većem prostoru? A gde su naša prava da odbijemo da budemo članovi i da budemo prosto ljudi koji neće da daju 200 evra nekom harmonikašu koji vodi neku organizaciju za pranje novca??? Ko moze da nam uskrati prava da nastupamo negde samo zato što nismo CECA, BRENA ili SNEKI???? Sad neko treba da kaze nekom nojzeru ili pankeru koji namerno ne svira u harmoniji da je NE MUZIKALAN???? Jedino rešenje je da se mladi muzičari i underground umetnici udruže i naprave PROTEST protiv ovog turbo folk zakona kojim zele da ONU NEMUZIKU oteraju sa svojih televizija i zakucaju u Srbiju. E PA NEĆE MOĆI.


Ako je ovo tačno, a jeste, najverovatnije, ja više ne znam šta da kažem. Svaka nam čast. Ova zemlja nikada neće izgubiti kreativne načine da padne još više.

Majke IM GA NABIJEM JA VIŠE!

 
24 коментара

Објављено од стране на март 31, 2009 in Auuu sam se iznervirala!

 

Ознаке: ,

24 одговора на “MA NE VERUJEM !!!!!!?

 1. Sanja

  март 31, 2009 at 7:24 am

  Da li me je ovo iznenadilo? Nazalost, nije. Da sam cula nesto normalno to bi vec bilo cudo. Ovako… samo jos jedna u nizu idiotarija koje nam svakodnevno priredjuje nasa zemljica. Ajd sad odo’ da nastavim sa psovanjem, krenulo me ovih dana. 👿

   
 2. stevo

  март 31, 2009 at 8:03 am

  Jbg, ne verujem ni ja, ali sada ispada da smo svi mi muzičari, što baš i nije daleko od istine, jer jesmo lupali u šerpe i duvali u pištaljke ili žviždaljke, kako li se već zovu i dobili smo vize u maminu!

   
 3. Dusan

  март 31, 2009 at 10:35 am

  Meni ovo nije jasno, već sam počeo da širim priču pa da više saznam o tome. U svakom slučaju pitanje je dal išta muzičar dobije ako je u tom Udruženju, ako mu se emituju pesme morao bi da dobije neku dividendu, što znam za sigurno da je neka crkavica, osim naravno ako se ne emituje na „radiju Prčanovac“.

  Prvo, mislio sam da nam za ulaz u Hrvatsku ne treba viza od kad je potpisan taj neki ugovor pre nekoliko godina i koji ističe ove ili sledeće, a kao biće obnovljen. Ali ako je baš i potrebna viza kao razlog zašto se ulazi u Hrvatsku, nije mi jasno da poziv nekog hrvata nije dovoljan razlog,.. ne ne ..meni stvarno nije jasno. Kao nosiš instrumente…, pa šta?

  Drugo, rečenica „neće moći da se emituju na državnim televizijama“, potpuno mi je nemoguća, underground scena nikad nije ni mogla da se emituje na tim televizijama, niti to tamo iko hoće, niti to išta znači tim bendovima.

  Meni stvarno nije jasno.

   
 4. Ivana

  март 31, 2009 at 10:41 am

  Ni meni ništa nije jasno! U mailu koji sam dobila, navedena je i adresa i broj telefona ovog udruženja, ali je nisam stavila. Jutros nisam imala vremena da kopam i da tražim taj zakon i još neke stvari. Zato sam se i ogradila u postu, rečenicom – ako je ovo istina.

  Ne znam. U svakom slučaju je idiotarija! Ugušiti na takav način scenu koja u Srbiji maltene ne postoji, i koja se ne-znam-ni-ja kako održava

   
 5. Ivana

  март 31, 2009 at 10:57 am

  Evo nađoh na netu zakon

  http://www.blic.rs/forum/index.php?action=printpage;topic=4377.0

  Zakon je ispod na stranici, prvo imate priču o ovome

   
 6. Dusan

  март 31, 2009 at 10:59 am

  Čak i da je istina, ne bih se složio da to uništava underground scenu, pre bih rekao da je afirmiše 🙂 . Šalim se, iako ima istine u toj šali, mene zanima da li na primer Goribor, to su tvoji -lakše ćeš da ih pitaš, da li oni imaju taj problem, s obzirom da su u Hrvatskoj poznatiji nego ovde, a ne verujem da su u udruženju a ni da zaradjuju za život od muzike, mislim da bi oni bili baš merodavni.

   
 7. Dusan

  март 31, 2009 at 11:00 am

  mhm čitam

   
 8. Ivana

  март 31, 2009 at 11:02 am

  Pitaću Peđu kada ga nahvatam.

  Ali meni se ovo nikako ne sviđa

   
 9. mahlat

  март 31, 2009 at 1:48 pm

  Nabijem im i ja.

  Mada, mogli bi sve ove zvezde, institucije sa imenom i prezimenom da nateraju da polažu taj ispit muzikalnosti.

  Ako treba da se lupa u neke šerpe idem i ja a mogu i da sviram flautu usput. I da udaram u daire. To znam.

  Lopov do lopova u estradnoj zemlji Srbiji!!!!

   
 10. mahlat

  март 31, 2009 at 1:49 pm

  Ispravi greske, kad god se iznerviram ja brljam :8

   
 11. Charolija

  март 31, 2009 at 4:07 pm

  Više me ništa ne čudi i počeću da verujem i u ono što nije za verovati. Grrr…

   
 12. Ivana

  март 31, 2009 at 4:08 pm

  Mahlat, A ja se čudim što uvek ima tvoja dva posta za redom 🙂

  I ispravljanje tvojih komentara mi totalno zabagiralo bloG, samo ti ka’em.

  Ja ne znam da sviram “ni u šta“. Toliko me napraviše na idiota, svi idioti u ovoj zemlji, da ovih dana samo sviram onoj stvari

  Mnogo sam nešto ljuta!!

   
 13. Ivana

  март 31, 2009 at 4:26 pm

  Charolija, ja više ne znam šta da kažem. Danas mi je bio baš onako grozan dan, i k’o….izduvan balon sam. I mislim da nemam snage danas više za razočarenja

  Sutra će biti bolje, valjda
  Ili neće

   
 14. Punky

  март 31, 2009 at 4:36 pm

  Zemlja nam puca po šavovima jbg…a underground bendova će uvek biti, a posle ovakvog zakona će ih biti i više…

   
 15. Ivana

  март 31, 2009 at 6:33 pm

  Punky, kako?

   
 16. Džejn

  март 31, 2009 at 6:55 pm

  Da odgovorim na to pitanje koje si postavila Punky-ju… Biće ih još više, zato što će oni koji su već underground to i ostati, a uz to će im društvo praviti i neki „afirmisaniji“ koji ne mogu da ostvare „pozitivno poslovanje“ uz reketiranje moćnog „Udruženja“.

  U svakom slučaju, jadan, bedan i prezira vredan potez. Eto, od muke sklepah i rimu. Sreća pa je neću otpevati, kratka sam sa lovom ovih dana.

   
 17. cika Iva

  март 31, 2009 at 8:18 pm

  ti ko da si pala sa Marsa,ko da neznas gde zivis

   
 18. zli

  март 31, 2009 at 10:39 pm

  @cika Iva
  Nemoj da banalizujesh//
  Niko nezna gde zivi vishe..
  pretvaramo se po ko zna koji put u krdo volova i krava..

  @svi vi ovde ispisani
  Kom zanru pripadaju gusle?
  ili, Koliki je porez za drmbolj?
  A ako zvizdimo? Na ulici, onako besramno, da li i onda postoji porez, neki?

  ps.
  Ziveo Zivot

   
 19. Ivana

  април 1, 2009 at 8:32 am

  Džejn, okej, površinski izgleda kao da će ih tako biti više, ali ja opet mislim da će i nima više da se smuči da se bore sa tom uzaludnošću.
  Drugi deo tvog komentara potpisujem.

  Cika Iva, ja nisam pala s Marsa, pala sam sa Plutona, jebi ga

  Zli, ne diraj mi Cika Ivu! 🙂

  I verovatno će da postoji neki porez na zviždanje

   
 20. Deda

  април 1, 2009 at 10:23 am

  Super, imam neke sponzore i sada cu napokon da budem deo estrade, cim uplatim i polozim ispit ispred nekog harmonikasa,lol 😛
  I nemojte vise da me psujete i da mi nabijate sve i svasta.
  Doslo je vreme da budem grandovac i zvezda sa licencom bre !!!

   
 21. dusan

  април 2, 2009 at 12:43 am

  da li prvo procene da si muzički dorasto pa onda daš pare , ili obrnuto. Moglo bi tako da se skupi mnogo para, neki bi pokušavali više puta, da da, odličan biznis. Prvo daš pare, a onda mi procenimo dal si sazreo.
  Našli su od koga će da uzmu pare „#$&$(/%&$/#()/#$.

  &/$&/#, jbt,
  zajebano je što oni u stvari žele da se oslobode udruženja koje peru novac od poreza.
  Izgleda da je taj zakon tako lako prošao upravo zbog toga što odgovara dotičnom liku, tj čitavoj ekipi , da ne kažem estradi.

  Zakon taj verovatno nameće EU, a?!

   
 22. zli

  април 2, 2009 at 12:54 am

  Koliko god čudno zvučalo, jbg Balkan, ali u nekim normalnim zemljama postoji zanimanje, pazi sad – Ulični zabavljač..
  Freelance umetnik, koji stavi šeširče ispred sebe, tek reda radi, svira, peva, žonglira, glumi statu-u!?( izgleda da zaboravljam pravopis, fuck)..
  Eh..
  Da nisam toliki tremaroš, sigurno bih recitovao moje mudrosti..

   
 23. dusan

  април 2, 2009 at 2:02 am

  Jeb , mora da budeš registrovan i za baba seru. Ako je to neophodno da svet bude organizovan, onda da ga jeb#$. Mislim organizaciju dajeb/&.

  Ovo je primer kako se zakon može sastaviti i koristiti a da te pri tom svi vole, osim onih pod zemljom.

   
 24. Čika Burton

  април 2, 2009 at 3:50 pm

  Evo da dam svoj mali doprinos ovoj raspravi, za početak citatom gorepomenutog zakona:

  Zakon o kome je rec…
  „Службени гласник РС“, бр.
  39/93, 42/98

  Ovo je, kao što vidite, zakon još iz 1998. godine (po broju službenog glasnika u kome je objavljen), znači nije nov. E sad, ovi pljačkaši samo ponovo pokušavaju da naplaše underground bendove kao što su isto to pokušali pre par godina (toga se dobro sećam) i da uzmu pare. Ako mi ikada iko dođe i prekine svirku na ime ovoga i sličnih sranja, menjam gitaru za snajper.

   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: