RSS

Zašto nastavnice pričate stvari koje su ilegalne?

14 окт

Ne znam da li je zbog odustajanja od moje zen prirode, da li je zbog toga što te ova zemlja tera da stvarno postaneš divljak i ludak, ili zbog toga što patim od biblijskog pms-a, ali ja poludeh ovih dana.

Sve nešto me dotiče mnogo. Ovo sa paradom i nadolazećim nasiljem me tera da emigriram, pizdim i šištim svakodnevno, pa onda dobijem nenormalan nagon za plakanjem.

Gde god se okrenem, šta god i koga god čujem imam želju da mu pričam : “ti si idiot! Ti si idiot! Ti si idiot!“ i tako u krug. Nemam strpljenja više za budale i budalaštine, tako da se krijem od ljudi.

Jedino gde mora da imam strpljenja je posao, gde treba neku decu da naučim nekim stvarima kao što su komunikacija, razmišljanje, nenasilje, prave vrednosti, sve ono šta ih ova država uči da je nebitno.

Nekim njihovim stavovima i razmišljanjima sam blago rečeno zaprepašćena, toliko, da nekad stvarno mislim da me zajebavaju. Ali, mirna sam, trudim se, objašnjavam, argumentujem i rukama i nogama. Ponekad vidim na nekom detetu da se zamislilo, pa prihvatam to kao ličnu pobedu.

Da ne grešim, ima i par izuzetaka. Izuzetne dece, čije bi roditelje izljubila, ali su retka.

Elem, držim malopre čas petom razredu. Učim ih da njihova uloga kao đaka u školi se ne zaustavlja kod pismenih zadataka i odgovaranja, već da imaju pravo i obavezu da unapređuju školu na svaki mogući način. Da imaju mogućnosti kroz razne institucije i kanale da urade to. Zatim ih pitam šta bi oni promenili da mogu. Ima tu smešnih predloga, ima loših, dobrih, izuzetnih i nemogućih.

Na pitanje zašto su neki nemogući, objašnjavam da je u našoj zemlji to nemoguće, jer nam sistem nije tako uređen, da naša zemlja dobro organizovana po tom pitanju.

Iz prve klupe, slatko devojče diže ruku:

– Nastavnice da li smem nešto da Vas pitam?
– Naravno
– Nije baš ovo što radimo…
– Reci?
– A kako Vi možete da govorite te ilegalne stvari?

Ja se zbunim do stojedaninazad. Udahnem duboko i pitam:

– Koje ilegalne stvari?
– Pa to, protivzakonito je da se priča da Srbija nije dobra, da nije dobro uređena…

Ja udahnem još jednom, duboko, sprečim paru da mi ne izađe iz ušiju, zatvorim oči da mi ne pođu suze i počnem polako da objašnjavam, najbolje što mogu, da bilo kakva kritika društva i sistema, osnovana ili neosnovana, nikako ne može biti ilegalna.

Koliko me je razumela, jebemliga.

Završi se čas, ja krenem kasnije kući, a sve mi se kuva, u glavi, stomaku i duši. Ne znam da li da se derem na nekog il’ da zaplačem. Pa jebem mu mater. To dete je peti razred, 12 godina i već je društveno uslovljena da o majčici Srbiji ne sme ništa loše da se kaže.

Ja ću umrem ovde. Majkemi

 
21 коментара

Објављено од стране на октобар 14, 2010 in Ludilo!

 

Ознаке: , , , , , , , , ,

Један одговор на “Zašto nastavnice pričate stvari koje su ilegalne?

 1. Charolija

  октобар 14, 2010 at 4:02 pm

  Loše mi je. Mnooogo mi je loše, pa još i ovo pročitam i sve se mislim da ću umreti pre nego da uspem bilo šta da postignem.

   
 2. nastavnik

  октобар 14, 2010 at 4:46 pm

  Dobro ti je dete i reklo, samo se nije dobro izrazila. Po zakonu: „U školi su zabranjene aktivnosti kojima se ugrožavaju ili omalovažavaju grupe i pojedinci po osnovu rasne, nacionalne, jezičke, verske ili polne pripadnosti, odnosno političkog opredeljenja, kao i podsticanje takvih aktivnosti.“ Naglasak na političko opredeljenje, ako ti se ne svidja uredjenje drzave a narocito vlast od koje primaš platu nemaš prava da to propagiraš deci!!!
  I onda se pitamo ko nam sve uči decu i šta se zbilo s njima, uzalud roditelji pokušavaju nešto napraviti od njih… Tužno, tužno…

   
  • Ivana

   октобар 14, 2010 at 6:45 pm

   E kako sam se oduševila kad sam videla ovaj komentar, samo sam čekala tako nešto, i iskreno mislila sam da će biti nešto više.

   Tu jefitnu demagogiju uopšte ne prihvatam, i ko je bre ovde spomenuo politiku? Ja moju decu ima da učim i da se trudim do stojedaninazad da kad nešto ne valja, bez obzira šta je, bez obzira ko je, bez obzira na politiku, ima da kažu da ne valja i da se bore za sebe.

   Argument da ja od te države primam platu ne prihvatam. Ta država mi je donela plan i program rada, po kome ja treba da ih učim da razmišljaju svojom glavom. I ja to radim. Slagala se sa uređem države ili ne.

   A tvoju decu, mislim da nikako ne učim, pošto ti po IP vidim da si u Americi. Što volim kako neki obožavaju ovu zemlju i brane sistem u kome ne žive, već žive negde da daleko.
   A koliko se rodititelji trude da naprave nešto od dece, to je tek diskutabilno pitanje i tema za elaborat.

   Pozdrav tebi

    
   • nastavnik

    октобар 14, 2010 at 8:38 pm

    Znao sam da ćeš da se oduševiš! Da ne bude zabune, takodje smatram da je što se tiče države totalno neuredjena. Ali, kao roditelj i nastavnik, kategorički sam protiv toga da se 12-godišnjacima puni glava o tome da li je uredjena ili ne. Realno oni i ne shvataju pojam uredjenja države. I baš me zanima ako to nije politika u koju grupu predmeta spada uredjenje države? Opštetehničko ili srpski? A drugo, kao roditelj prilikom takvih rasprava o tim stvarima sa prijateljima, deca su u drugoj sobi i ne treba da slušaju, naša baljezganja o politici, bar ne dok su u tim godinama. I sad pretpostavimo moje dete ode kod tebe i to sluša, čemu onda moj trud? Što se tiče nastojanja da ih naučiš da misle svojom glavom pohvaljujem, ali na drugi način u njihovom domenu. Npr. kako bi oni napravili raspored časova, koje predmete bi stvili sa kojim istog dana, kako oni zamišljaju kontrolne radove kad bi bili nastavnici, kako urediti školsko dvorište i još 1000 stvari shodno njihovom uzrastu. Nećeš imati prilike da učiš moju decu-sva sreća :), a možda i nije, učili su ih neki poput tebe ili još i gori, pa sam ja morao kući da sedim s njima i radim jednačine i padeže. Nebitno je odakle pišem, samo iznosim svoje mišljenje koje je čisto iskustveno i nema veze s tobom lično.

     
 3. D.

  октобар 14, 2010 at 4:48 pm

  o.O

  Jadno dete.

   
 4. Deda

  октобар 14, 2010 at 4:57 pm

  A mene jedna nepoznata zena pitala kako to podrzavam paradu kad sam ja obrazovan covek???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  Bem ti zivot kad se nisam ispovracao tu pred svima…

   
 5. zelenavrata

  октобар 14, 2010 at 5:40 pm

  si sigurna da su ziva? 🙄

   
 6. Džiadžojka

  октобар 14, 2010 at 6:27 pm

  Pesmaaaa, tuš!!!

  „Šta ce meni podvezice
  čarape od mreže
  kaiševi, trake
  sve to mene steže…“

   
 7. Ivana

  октобар 14, 2010 at 9:36 pm

  Nastavniče, zeza me blog, pa ti ovde odgovaram. Mene u ovom kontekstu, sa decom, ne interesuje da li je država uređena ili ne. Meni je dete dalo veoma lep, naivan predlog, kako da poboljša i učestvuje u radu škole i ja sam morala da mu kažem da je to nemoguće. Kada su me pitali zašto, ja sam im odgovorila. Ne lažem decu nikad, samo ublažavam odgovore shodno njihovom uzrastu.

  Uređenje države spada u ustav i prava građana, učila ja to u srednjoj školi. Ali se dosta preklapa planom i programom građanskog vaspitanja za sedmi, šesti i pomalo peti razred.

  Što se ovde, konkretno petog razreda tiče, ja imam program (za koji generalno mislim da je pretežak i nejasan za taj uzrast, ali Ministarstvo ga je donelo i odobrilo) koji kaže da ja njih treba da učim o projektu građanin i da deca treba da izaberu jedan problem u školi, ili da izaberu kako da unaprede rad škole, a ja da im pomognu da shvate hijerarhiju u odlučivanju i kome da se obrate za pomoć, od razrednog starešine do ministra prosvete, preko lokalne zajednice i bilo kog organa koji im treba pomoći.

  Mislim da je rečenica da su ti decu učili možda još gori od mene, malo uvredljiva bez obzira na emotikon, ali ja sam divno biće pa se neću uvrediti, ali opet nije u redu jer o mojim metodima podučavanja ne znaš ništa.

  I da, bitno je odakle pišeš. I ti to znaš.
  Pozdrav

   
  • kofernjaca

   октобар 15, 2010 at 5:34 am

   round no.5

    
 8. magi

  октобар 15, 2010 at 9:09 am

  ti ih ne ucis protiv sistema, ti ih ucis da imaju svoje misljenje ako sam dobro shvatila. i pravo i mogucnost da isto iskazu kroz innstitucije. tako pise u postu, ne pise da si organizovala puc. kad sam ja (u proslom veku i pod jednim drugim rezimom) bila djak, direktorka te skole je bila divna, obrazovana profesorka engleskog jezika, avaj, supruga direktora jedne u to vreme vrlo zabranjivane i nepozeljne televizije. ucila nas je da mislimo svojom glavom omogucavala nam je u to vreme (a bila je ’93. i ko se ne seca – kakva rima – cuo je kakva su to vremena bila) da imamo svoje novine, da se cuje nas glas. brzo je smenjena, kao politicki nepodobna. kada smo mi organizovali „demonstracije“ zbog toga, bila je jaka kao kamen, rekla nam je da nemamo pravo da mitingujemo po skoli. u tome je razlika izmedju podrivanja sistema i onoga sto ti kao nastavniku i vaspitacu, jeste duznost – da naucis dete da misli svojom glavom. ja bih bila srecna da mi, kao roditelju, neko pomogne u tome. ne mora moje dete da misli istom pamecu kao ja, neka misli i drugacije, ali neka veruje u to sto radi. tako ja mislim. kada sam svoje dete odvela kod pedijatra prvi put, primila me je jedna simpaticna teta i rekla da bas voli kad joj dodju takvi roditelji jer joj je muka kad joj dete dovede neki tata koji nosi „pucu s prigusivacem“. momentalno sam premestila karton jer smatram da lekar, profesor i slicni likovi ne smeju da imaju takve predrasude. nije dete krivo sto mu je tata mentol. i treba da ima sansu koju mu otvaramo svi mi koji smo ukljuceni u proces obrazovanja, vaspitanja, negovanja…. nije bitno sto cemo mi da pomremo, treba njima da stvaramo nove sanse…ako imamo snage za to

   
 9. Ivana

  октобар 15, 2010 at 10:18 am

  Magi, dobro si shvatila. Baš dobro i baš tako.

   
 10. rainbowica

  октобар 15, 2010 at 8:33 pm

  Pa jeste, najbolje bi bilo da ih naucis da nista ne vide, nista ne cuju, i ne razmisljaju.

  Onda ce izrasti u „prave podobne ljude“. 🙄

   
 11. Bora Stanković

  октобар 17, 2010 at 10:34 am

  Jutros sam „naleteo“ na „Ivanizme“.Lepo.Baš lepo. Nastavite da pišete.Što više.Najbolje Vam želim.

   
 12. Suske

  октобар 19, 2010 at 8:51 am

  Ako je dete sa 11 godina uspelo da prepozna legalnost i nelegalnost izjave, to znači da je detetu to već neko objasnio.
  Ako nije nastavik onda je …?

  Zanimljivo je i to ko danas smatra da je Srbija uređena država.
  A još zanimljivije je postojanje i poštovanja zakona u Srbiji.
  Ovo poslednje je bilo presudno svima koji su rešili da istu napuste i odu u neki uređeniji sistem.

  Ivana, samo tako nastavi, neko mora da pokrene promene sviđale se one pojedincima ili ne.

   
 13. drnch

  октобар 19, 2010 at 11:50 am

  Meni se pitanje tog deteta cini pozitivnim.
  Ovo dete veruje u autoritet i postuje ga. To je danas vrlo vazno, jer jedino realnim autoritetom ono moze biti usmeravano dok se ne formira kao zrela licnost.

  Neko je tom detetu, sasvim ispravno, rekao da u drzavi postoje zakoni i pravila i da po njima treba postupati.
  To je za dete potrebna i dovoljna informacija i dobro je da podje od toga, a ne od nametnute(jer ono to jos nije u mogucnosti da proveri) pretpostavke da nista nije dobro i da se nista ne mora.
  Takvo tumacenje dete treba da dobije od nekog autoriteta, roditelja ili nastavnika, pre nego sto ga zbune opstom negacijom svega oko nas.
  Na odraslima je da se bore i cine sta mogu da zivotna pravila i uslovi budu sto bolji a nikako da preko dece zvocaju o principima za koje sami nisu u stanju da se izbore.

  Sve je ovde bilo na mestu i nema razloga za zaprepascenje ili ljutnju.
  Cini se da je na Ivani da strpljivo pojasni deci da postoje bolja resenja za mnoga pitanja i da nije nelegalno o tome razgovarati i iznositi misljenje ali ne i pozivati na nepostovanje ili rusenje.

   
 14. Deda

  октобар 19, 2010 at 8:38 pm

  Kad bih cuo da ides fakultativno na nastavu, mnogo bih se naljutio na tebe, ovako, ponosan sam i drago mi je sto sam tvoj prijatelj i kolega!
  Samo tako nastavi i bez nerviranja…

   
 15. electrasdreams

  октобар 26, 2010 at 11:53 pm

  Svaka cast na strpljenju. Jadna deca, generalno.

   
 16. godsotherdevil

  октобар 30, 2010 at 4:35 pm

  Strasno je kako ljude programiraju od malena..

   
 17. gastarbajter.udarnik

  новембар 1, 2010 at 1:39 pm

  @nastavnik

  Neverovatno da neko, ko živi u USA, i dalje govori u kategorijama „vlast te plaća“ i slično. Koja to nju vlast plaća? Plaćaju građani iz svojih izdvajanja za razne poreze. Vlast nikog ne plaća, ni u Srbiji, ni u Americi. Ne da vlast ne plaća Ivanu, nego Ivana plaća tu vlast da sedi tamo i (u ovom slučaju vrlo neuspešno) vrši funkciju na koju je izabrana.

   
 18. milence

  март 30, 2011 at 7:08 am

  jebote,pa preteraste ga. ne smara vas ovoliko da se peglate. super je bilo to sto ivana napisala,svako neka tumaci na svoj nacin. mislim da je malo nas ispravilo svoje greske,ali za tudje se uvek nadje vremena. ako je ona uopste pogresila

   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: